Poznaj Ten Produkt

Mąka Żytnia typ 2000

5.00 38.00 

Uzyskiwana z przemiału (w młynie żarnowym) wysokiej jakości ekologicznego żyta uprawianego w naszym Ekologicznym Gospodarstwie Rolnym “Eko Pasje”. Idealnie sprawdza się przy wypieku chleba, robieniu zakwasu do chleba, żuru oraz pierników.

Resetuj
SKU: brak Kategorie: , ,

Naszą ekologiczną mąkę żytnią razową pakujemy ją do torebek klockowych o odpowiedniej

 

Skład i Właściwości

Żyto pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Spowodowane jest to dużą zawartością błonnika, który daje uczucie sytości. Błonnik również wspomaga pracę jelit i ułatwia wypróżnianie. Ekologiczna mąka żytnia, która pochodzi z naszego gospodarstwa „Eko Pasje” jest bardzo dobrym źródłem substancji odżywczych. To m.in. tłuszcze, błonnik, witaminy z grupy B, witaminy E oraz liczne minerały. Pieczywo upieczone z mąki żytniej ma znacznie niższy indeks glikemiczny (48) od pieczywa pszennego (70). W związku z tym też jest bardziej przyjazne dla cukrzyków, którzy nie muszą się obawiać gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi.

Mąka Żytnia w Kuchni

W przypadku domowych wypieków warto zastąpić mąkę pszenną – mąką żytnią. Wykorzystuje się ją przede wszystkim do wypieku chleba pełnoziarnistego żytniego i mieszanego. Powstały wypiek jest ciemny, ciężki, ale za to bardzo odżywczy. Stosuję się ją także do ciast, babeczek, produkcji spirytusu oraz zakwasów.


Dużym atutem  tego jak i innych produktów, które pochodzą z naszego Ekologicznego Gospodarstwa Rolnego „ Eko Pasje” jest ich naturalne pochodzenie. Możemy to potwierdzić nadanym nam certyfikatem ekologicznym o numerze: PL-EKO-02. Gwarantuje to że zboża są najwyższej jakości, a do ich uprawy nie zostały używane pestycydy.

Waga brak
Waga

0.5 kg, 1,5 kg, 4 kg

Nie ma jeszcze opinii.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą wystawić opinie.