Mąka Żytnia typ 2000
5.00 zł – 38.00 zł
Uzyskiwana z przemiału (w młynie żarnowym) wysokiej jakości ekologicznego żyta uprawianego w naszym Ekologicznym Gospodarstwie Rolnym “Eko Pasje”. Idealnie sprawdza się przy wypieku chleba, robieniu zakwasu do chleba, żuru oraz pierników.
- Najwyższa jakość
- Zawsze świeży przemiał
- Posiadany certyfikat ekologiczny
- Własne żyto
Naszą ekologiczną mąkę żytnią razową pakujemy ją do torebek klockowych o odpowiedniej
Skład i Właściwości
Żyto pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Spowodowane jest to dużą zawartością błonnika, który daje uczucie sytości. Błonnik również wspomaga pracę jelit i ułatwia wypróżnianie. Ekologiczna mąka żytnia, która pochodzi z naszego gospodarstwa „Eko Pasje” jest bardzo dobrym źródłem substancji odżywczych. To m.in. tłuszcze, błonnik, witaminy z grupy B, witaminy E oraz liczne minerały. Pieczywo upieczone z mąki żytniej ma znacznie niższy indeks glikemiczny (48) od pieczywa pszennego (70). W związku z tym też jest bardziej przyjazne dla cukrzyków, którzy nie muszą się obawiać gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi.
Mąka Żytnia w Kuchni
W przypadku domowych wypieków warto zastąpić mąkę pszenną – mąką żytnią. Wykorzystuje się ją przede wszystkim do wypieku chleba pełnoziarnistego żytniego i mieszanego. Powstały wypiek jest ciemny, ciężki, ale za to bardzo odżywczy. Stosuję się ją także do ciast, babeczek, produkcji spirytusu oraz zakwasów.
Dużym atutem tego jak i innych produktów, które pochodzą z naszego Ekologicznego Gospodarstwa Rolnego „ Eko Pasje” jest ich naturalne pochodzenie. Możemy to potwierdzić nadanym nam certyfikatem ekologicznym o numerze: PL-EKO-02. Gwarantuje to że zboża są najwyższej jakości, a do ich uprawy nie zostały używane pestycydy.
Waga | brak |
---|---|
Waga | 0.5 kg, 1,5 kg, 4 kg |
Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą wystawić opinie.
Nie ma jeszcze opinii.